menu

1 Annakapel

Boekenderweg / St. Annapad ThornAnna kapel Thorn
plattegrond Annakapel

De Heilige Anna

De Heilige Anna was gehuwd met de Heilige Joachim. Op latere leeftijd werd zij de moeder van Maria.
De verering van Anna begint in de 5e/6e eeuw in het Midden-Oosten en komt al spoedig naar het Westen via Venetië en Rome. Het hoogtepunt van haar populariteit ligt in de 15e en 16e eeuw.
In die tijd ontstaat een speciale afbeelding, Anna te Drieën; Anna met Maria en Jezus.
In de 15e eeuw wordt een Anna te Drieën vooral afgebeeld als een vrouw die op haar arm een meisje (Maria) draagt, dat een klein kind (jezus) vasthoudt. Rond 1600 zitten Maria en Anna dikwijls op een bank terwijl Jezus als klein kind tussen hen in staat.

Anna wordt in het bijzonder vereerd in het Franse Sainte Anne d'Auray, waar Anna aan een boer zou zijn verschenen, en in Düren waar haar schedel bewaard wordt.

De feestdag van de Heilige Anna en de Heilige Joachim valt op 26 juli.

Annakapel

De Annakapel dateert hoogstwaarschijnlijk uit de 17e eeuw. Als veldkapel gewijd aan de moeder van de maagd Maria is het zeker niet toevallig dat de kapel zich bevindt op een kruising van wegen welke voeren naar de Kapel Onder de Linden.

In 1984 vond een restauratie plaats, en op 26 juli dat jaar werd het nieuwe beeld van de Heilige Anna gezegend. Het beeld, vervaardigd door Mw. A. van Baars-Crasborn, is een gestileerde voorstelling van de Heilige Anna, zittend met een boek op haar schoot als symbool van wijsheid. De jonge Maria staat naast haar, aandachtig luisterend naar de wijze onderrichting van haar moeder.
Het beeld is na de restauratie van 2001 vervangen door een zg. Anna te Drieën. In de kapel werd ook een nieuw altaar geplaatst met de tekst "Genitricis Filii tui Mater' ("Van haar die uw zoon baart, de moeder").Terug naar alle kapelletjes

Naar boven